Atenție la metoda „tu ești în video” pe Facebook

Recent, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment legat de o tehnică vechi, dar reactivată de atacatori, denumită „tu ești în video”.

Ce Înseamnă „Tu Ești În Video”?

Atacatorii folosesc această tehnică trimițând mesaje sau postări care sugerează că destinatarul este prezent într-o anumită fotografie sau videoclip. Mesajele pot folosi expresii precum ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video’, sau ‘tu ești în videoclip’, urmate de linkuri malițioase. Scopul este de a stârni curiozitatea victimelor, încurajându-le să acceseze linkurile.

Odată accesat linkul, victimele pot fi redirecționate către site-uri de phishing sau pot descărca malware, rezultând în potențiala pierdere a accesului la conturi, dezvăluirea datelor personale sau înscrierea în servicii cu suprataxă.

DNSC a furnizat câteva linii directoare pentru a vă proteja, cum ar fi:

Autentificare și securitate

Dacă suspectați că ați primit astfel de mesaje din contul dvs. de Facebook, schimbați imediat parola și activați autentificarea în doi pași (2FA).

Revizuirea permisunilor aplicațiilor

Asigurați-vă că nu ați acordat permisiuni aplicațiilor suspecte prin navigarea la „Setări și Confidențialitate” > „Setări” > „Permisiuni” > „Aplicații și Site-uri”.

Verificarea aplicațiilor instalate

Verificați toate aplicațiile de pe dispozitiv pentru a vă asigura că nu s-au adăugat aplicații necunoscute.

Scanarea dispozitivului

Este recomandat să scanați dispozitivul cu un software de securitate de încredere.

Un pas adițional, dar foarte util, este de a învăța să recunoașteți semnele tipice ale mesajelor frauduloase. Erori gramaticale, formatare ciudată sau adrese de email dubioase sunt indicii potențiale ale unei tentative de fraudă.

Securitatea online trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Este vital să fim informați și să știm cum să ne protejăm în fața amenințărilor cibernetice în continuă evoluție.

Citește și Instrumente și strategii esențiale pentru securitatea online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *